tiistai 30. joulukuuta 2014

Tuhkaa kuohuviinissä


Eli pieni mietelmä uudenvuodenlupauksista.

Uusi vuosi tuntuu nimensä mukaisesti aina uudelta alulta. Erityisesti tämä tuleva vuosi, sillä aloitan uudet opinnot tammikuussa, toivottavasti valmistun aiemmista, vaihdan kotia, palaan liikkuvampaan elämään. Harmikseni sopivia tanssitunteja ei edelleenkään ole tarjolla, joten pitää kehitellä muuta. Siinä mielessä tämä tuleva vuosi on myös uusi, etten lupaa yhtään mitään. Paitsi kirjoittaa joka päivä edes viisi minuuttia. Tuona tulevana vuona en lupaa olla kärsivällisempi, positiivisempi, urheilullisempi, hyväsydämisempi, avuliaampi, kiltimpi; en yhtään mitään. Monena aiempana vuona olen tehnyt tämänkaltaisia paremman ihmisyyden lupauksia, ja viimeistään vuoden puolivälissä tunnelma on verrattavissa siihen, kuin metsämaratonilla loikkaisi merkityltä reitiltä ulos pusikkoon huutamaan ULIULIULI ja heittäisi lenkkarit ojaan. Vaikuttaa siltä, että mennyt vuosi on ollut yllättävän monelle harvinaisen raskas.

Sen sijaan voisin ottaa pari Uudenvuodentavoitetta. Ne ajattelemani tavoitteet eivät sinällään liity siihen, miten olisin parempi ihminen universaalisti muita kohtaan, vaan siihen, miten itse(kkäästi) jaksaisin omassa elämässäni järkevämmin. Sitten saattaa vahingossa olla kivempi muitakin kohtaan. Nekin ovat tavoitteita, eivät pakotteita.

Kasvu tulee sitten, kun siihen on edellytykset. Ei pakottamalla. Sanopa lapselle, että voisit muuten kasvaa viisi senttiä pidemmäksi, niin asiat olisivat paremmin.

Miten se tuhka kuohuviinissä sitten tähän liittyy? 
Siten, että viime uudenvuoden vaihteessa teimme taikoja: kirjoittamalla lyijykynällä toiveen sanomalehdestä revittyyn paperinpalaan, polttamalla paperin (pinseteillä...) kynttilänliekissä ja tiputtamalla tuhkapallon kuohuviiniin (venäläisen perinteen/ohjeen mukaan shampanjaan) ja juomalla sen. Toiveeni muuten toteutui. Kuten kuulemma erään toisenkin, joka omansa tällä tavalla teki. Kyse on järjellä selitettynä tietysti itseohjaavuudesta ja huomionkiinnittämisen (eli vetovoiman) laista. Huomenna vuorossa uudet taiat ja toiveet.

Skål!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti