perjantai 27. kesäkuuta 2014

Egosta ja rakkaudesta, osa 2

Mainitsin jossain aiemmassa kirjoituksessani, etten ole lukenut kirjaa Saat sen mistä luovut (Tommy Hellsten 2004). Nyt luen sitä. Se ei ihan tarkalleen (ainakaan sivulle 59 mennessä) puhu sen kaltaisesta luopumisesta mitä kuvittelin, vaan samanlaisesta egon luopumisesta kuin Eckhart Tollekin (Läsnäolon voima) ja, käsittääkseni, myös jotkut buddhalaiset.

On luovuttava vahvuudestaan, jotta voi olla heikko ja kyetä kasvamaan vahvaksi. On kyettävä päästämään irti ja kuoltava, jotta voi elää ennen kuin kuolee. Seuraava lause pysäytti minut ja sai lukemaan saman kohdan kahdesti:
  "[H]änestä tulee lastu, joka yrittää ohjata virran kulkua. Se tarkoittaa, ettei ihminen uskalla elää. Hän alkaa suojautua elämästä ja ryhtyy hallitsemaan sitä. Hän alkaa itse rakentaa turvaansa ja lopettaa näin matkanteon."

Juttelin reilu vuosi sitten yhtenä iltana erään buddhalaisen kanssa, joka valotti hiukan buddhalaisuuden periaatteita ja kahdeksan askeleen polkua (vapaa suomennos omani). En mielelläni liittäisi näitä asioita mihinkään tiettyyn uskontokuntaan, mutta mainitsen silti selvyyden vuoksi. Ei siis kannata suhtautua turhan ennakkoluuloisesti; jokaisessa uskontosuuntauksessa ja elämänkatsomuksessa on paljon kuunneltavia ja varteenotettavia asioita.
Eksyin aiheesta. Tämän buddhalaisen kanssa juttelimme egosta vapautumisesta ja siitä, että todellisuus on mitä on, vaikka yrittäisimme kieltää ja kiertää sen ja piiloutua siltä. Buddhalainen otti esimerkiksi rakkaudentunnustamisen: miten sitä pelätään ja väistetään siinä pelossa, ettei saadakaan vastakaikua.

Oikeasti sillä ei ole väliä. Siinä mielessä että sanomme sen, sillä se ei muuta todellisuutta. Joko saamme vastakaikua tai emme. Emme pelkää itse vastausta tai reaktiota, vaan pelkäämme todellisuutta. Sitä, ettei se todellisuus (tai muiden rakkaus itseämme kohtaan) ole hallittavissamme. Me olemme niitä lastuja, emme virtaa. Toki tarpeeksi suuresta määrästä lastuja voidaan koota virtaa ohjaava pato, mutta se on jo toinen juttu.

On uskallettava olla heikko, jotta voi kasvaa vahvaksi. On uskallettava päästää irti näennäisen todellisuuden hallinnan tarpeesta, jotta voi kokea sen, mitä todellinen todellisuus on.

Voi, kun sen osaisi itsekin. Että muistaisi elää niin kauan, kuin elämää on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti