maanantai 31. maaliskuuta 2014

Monta todellisuutta

Olin jo eilen kirjoittamassa jotain ihmismielen luoduista todellisuuksista eri tilanteista ja siitä, miten olisi hyvä pyrkiä kohti itselähtöistä toimintaa luomatta reaktioita, tekoja tai seurauksia toisten puolesta jo etukäteen, mutta onneksi en ehtinyt, sillä aamun uutisvirrassa oli huolellisempi pohjustus aiheelle.* Luin eilen ohimennen Aaro Löfin pikku kolumnin, josta muutama kappale jäi päähäni kummittelemaan:
"Moni on huonosti yhteydessä tunteisiinsa ja etsii niihin syitä ulkopuolelta. Tunteisiin tutustumisessa auttaa se, että tunteille antaa tilaa. Niiden taustalla voi olla ajatuksia, joihin ei kannata uskoa. -- Jos jokin tilanne tai ihminen herättää sinussa tunteita, siitä on hyvä kertoa rehellisesti. On silti syytä muistaa, että kyseessä on oma kokemus, johon toisesta ei kannata hakea suoraan syytä."

Usein – tai toistuvasti – sanotaan, että ihan kaikkiin ajatuksiin ei kannata uskoa todellisuutena, ja että toisen ajatuksia ja tunteita ei voi päättää. Että pyrkisi siihen, ettei pureskele asioista ja mahdollisista tilanteista kauhuskenaarioita mitä jos -teemalla niin tehokkaasti, ettei uskalla tehdä tai sanoa enää mitään. Se on itse asiassa aika surullista: kuinka paljon asioita jää sanomatta ja toteuttamatta pelon vuoksi. Eikö sille ole parikin sanaa? Tukahduttaminen ja piiloutuminen. Itsensä ulkoistaminen.

*Ja miten muistaa tilanteessa kohdata ja katsoa toisen reaktioita värittämättä? Siitä en puhu sen enempää, koska Löf sanoo sen paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti