perjantai 3. tammikuuta 2014

Vieraiden aistein


Jossain vaiheessa vuoden ensimmäisen päivän iltaa päässäni jankkasi erään musiikkikappaleen loppulause Compassion is the answer, ja koska olen minä, mietin saisiko siitä yhden vuoden teemoiksi. Ehkä paras tapa tähän tavoitteeseen pääsemiseen on hakeutua sellaiseen seuraan, josta ei edes kuvittelisi löytävänsä mitään uutta, hienoa tai vaihtoehtoista.

Itselleni ensimmäinen tiedostettu vierasosuus olivat ystävieni 3- ja 5-vuotiaat lapset. Niin, minulle (luulin aina olevani epälapsi-ihminen, piti nähtävästi vain löytää se oma tapa olla). Uudenvuodenaattoiltana kapusin yläkertaan lastenhuoneen sohvalle katsomaan ikkunasta ilotulituksia, ja koin jonkinlaisen mystisen takauman Astrid Lindgrenin tarinoihin, tai sellaiseen maisemaan, jollainen niissä ehkä olisi voinut olla. Ylhäältä nähtyjä harjakattoisia omakotitaloja, lyhtyjä ja kynttilöitä täplittämässä naapuripihoja pimeässä, alkuillan raketteja taivaalla, jännitystä siitä missä posahtaa seuraavaksi. Jotain siitä lasten vilpittömästä ja puhtaasta innosta ja ilosta tarttui väkisinkin. Olin hetken yksi heistä.

(Yritin samaa innostuksen löytämistä vesivärimaalaamisen kanssa, mutta ainakaan vielä en saanut itseäni tarpeeksi vapaaksi. Tavoitteita täytyy olla?)

Pienet ihmiset eivät suinkaan ole ainoa tapa nähdä uudesta vinkkelistä asioita, vaan kuka tai mikä tahansa omien ominaisuuksien ja käsitysten ulkopuolella oleva toimii. En varsinaisesti voi sanoa ymmärtäväni puhetta siitä, että kaivataan "omanlaista seuraa" jotakuinkin ainoana mahdollisena – jotta olisi jotain puhuttavaa, josta itsekin tietää jotain. Hyvänen aika, aiheethan loppuvat kesken, jos mistään ei tule mitään uutta kimmoketta. Kaikkea voi ymmärtää, jos kiinnostaa tarpeeksi ja haluaa kysyä silloin kun ei ymmärrä. (Toisaalta ihan kaikkea ei tarvitsekaan ymmärtää.)

Mitään täsmällistä tavoitetta myötätunnon ja uuden näkökulman saamiseksi ei ehkä kannata ottaa, sillä silloin siitä tulee vain yksi turha rasite lisää. Pikemminkin kannattaa mennä mukaan silloin, kun mahdollisuus tarjoutuu. Sellainen pitää tosin ensin itse haluta havaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti